Warmtepompen

Warmtepompen zijn er in drie varianten; lucht/lucht, lucht/water en water/water.

De warmtepomp lucht/lucht is beter bekend als airco en wordt vooral ingezet voor koeling met eventueel de mogelijkheid om te kunnen verwarmen.

Met een warmtepomp lucht/water zijn er geen boringen en andere grondwerken nodig. De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron om warm water te maken. Het rendement van dit type warmtepomp is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur.

Bij een warmtepomp water/water moeten er in nabijheid van het pand boringen gedaan worden. Dit type warmtepomp gebruikt namelijk, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, de bodem of grondwater als bron om warm water te maken. Het rendement van dit type warmtepomp loopt op tot wel 400%.

De lucht/water- en water/water-warmtepompen kunnen het beste gecombineerd worden met vloerverwarming, omdat het rendement van deze warmtepompen het hoogst is bij cv-water-temperaturen van ca. 40°C. Bijkomend voordeel is, en noodzakelijk bij water/water-warmtepompen,  dat in de zomermaanden de vloerverwarming als vloerkoeling kan worden gebruikt.